Mam dla Was dzisiaj mój sprawdzony przepis na chlebek odkąd zaczęłam przygodę z chlebem moja noga naprawdę rzadko przekracza próg piekarni :) A co jest najlepsze w tym przepisie to łatwość w wykonaniu :) Polecam Wam bardzo :)
Chlebek jest bardzo łatwy w wykonaniu jak już pisałam wyżej, ale co skłoniło mnie do takich wypieków nigdy jakoś nie paliłam się do pieczenia chleba:) Problem pojawił się w momencie kiedy zachorowałam większość produktów wywoływało u mnie alergię i problemy żołądkowe, cokolwiek zjadłam wyglądałam jak w ciąży :( Wiadomo też jak wygląda produkcja chleba na dużą skale więcej ulepszaczy, spulchniaczy niż produktów wartościowych :(
Pierwsze co zrobiłam to odstawiłam mąkę pszenna i efekt można było zauważyć już po dwóch tygodniach ... z góry uprzedzam nie jestem uczulona na gluten i nigdy nie byłam. To choroba spowodowała, że trawienie przestało funkcjonować prawidłowo. Ale tak jak mówiłam na temat neuroboreliozy kiedyś napisze post, żeby uświadomić ludziom jak niebezpieczne są kleszcze i jak choroba od kleszczowa niszczy nasz organizm :(
Teraz podam wam mój przepis i polecam jest mega dobry :)
A jeszcze jedno jak macie jakieś fajne przepisy sprawdzone na chleb bardzo chętnie przygarnę, wersja fit szczególnie :) A teraz koniec mojego pisania zapraszam do przepisu :)
Przepis : foremka 30/12
450 g mąki (żytniej i orkiszowej ) ( MOŻE BYĆ SAMA PSZENNA )
4,5 łyżki słonecznika i pestek dyni
3 łyżki płatków owsianych górskich
2,5 łyżki siemię lniane
4,5 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
1,5 łyżki sezamu
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
30 g drożdży
450 ml letniej wody
Apetycznie :) nigdy sama nie piekłam chlebka, czas zacząć, to idealne rozpoczęcie każdego dnia, taki domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Ja też nigdy chleba nie piekła ale teraz nie wyobrażam sobie iść do sklepu i kupić gotowca jak to takie proste ... Pozdrawiam i polecam :)
UsuńJa od dawna piekę i chleb i bułki, ale już mam nieco dość drożdżowych - robię teraz zakwas i będę piekła na zakwasie :) Drożdżowe mnie nieco denerwują ze względu na szybkie wysychanie (nie używam w swoim domu folii, plastiku itp).
OdpowiedzUsuńJa kupuje drożdże niestety, nie potrafię taj jak ty się uwolnić od folii chociaż widzę duże postępy robię zakupy mam zawsze swoje torby nie biorę jednorazówek nawet uszyłam sobie woreczki na warzywa i z tego jestem dumna :) Chociaż widzę jak się ze mnie śmieją mam to w nosie :))
UsuńOoo mniam :) mężuś coś ostatnio wspominał o domowym chlebie, może się skusimy :)
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ
Ja dzisiaj pieke kolejny i za jednym rzutem jeszcze idą ciastka owsiane 😁👌
UsuńKocham piec domowy chlebek, a bułeczki to już w ogóle uwielbiam. Świetny Ci wyszedł, polecam tez zerknąć w moje przepisy na pieczywo☺
OdpowiedzUsuńJa już twoje przepisy testowałam są super 👌 Teraz bułeczki pójdą w ruch 😁 :)
OdpowiedzUsuńLubię piec chleb, niestety w domu tylko ja mogę jeść gluten, więc od paru lat nie piekę...
OdpowiedzUsuńJa teraz dostałam przepis od koleżanki na chlebek bezglutenowe ale jeszcze nie robiłam może w weekend mi się uda 👍
UsuńTeż robię takie eksperymenty. :-)
UsuńSuper :)
UsuńMam gdzieś jeszcze w piwnicy maszynkę do pieczenia chleba (swego czasu była moda na to). Może kiedyś uda mi się zmobilizować i znów po nią sięgnąć, bo różnica między tym, a pieczywem z mrożonego ciasta z marketu była ogromna. No i ten zapach o poranku :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się zapach jest nie do opisania :)
UsuńWyglada przepysznie, chetnie wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny i pięknie pachnie :)
UsuńJA jestem beztalencie jeśli chodzi o chleb ;p
OdpowiedzUsuńTeż tak myślałam a proszę teraz szaleje w kuchni :) Pozdrawiam
UsuńChleb domowej roboty jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTak domowej roboty wszystko jest pyszne :)
Usuńnie ma to jak jeszcze ciepły, własny chlebek:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
UsuńUwielbiam domowe wyroby, zawsze wiem co jem :)
OdpowiedzUsuńJa też od dłuższego czasu jem tylko domowe wyroby :)
Usuń