niedziela, 21 sierpnia 2016

Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami :)

Moja dzisiejszą obiadową inspiracją jest papryka faszerowana, którą koleżanka blogująca mnie skusiła :) Nie mogła sobie odmówić takich pyszności - nie tylko Ja moja sikoreczka też brała w tym obiadku udział. Bardzo szybki i prosty przepis a naprawdę mega dobry i zdrowy, o co najbardziej Nam chodzi :)




Dzisiaj mam dla Was pyszny i szybki przepis na faszerowaną paprykę :) Który zaprezentuje Wam w sesji fotograficznej, której fotografem jest Moja sikoreczka kochana :)


 Potrzebne składniki :


* 2 papryki czerwona i żółta
* 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka
* 1 woreczek ryżu  
* 20 dkg pieczarek 
* łyżka masła lub margaryny 
* przyprawa: majeranek, sól himalajska, pieprz
* 2 jajka 


Przygotowanie:


Paprykę umyć przekroić na połówki, usunąć gniazdo z pestkami.




Gotowe papryczki odstawiamy do naczynia żaroodpornego, niech czekają na swój farsz :)Teraz możemy zabrać się za przygotowanie pieczarek, które kroimy według uznania i podsmażymy na patelni ...



... w trakcie podsmażania doprawiamy do smaku pieprzem i solą ...




 Pieczarki nam chwile przestygną, wcześniej oczywiście przygotowujemy ryż gotując go w lekko osolonej wodzie... 





... i dalej bierzemy się za przygotowanie farszu do miski wrzucamy po kolei, mięsko, ryż, pieczarki, doprawiamy do smaku i na koniec dodajemy jajka całość mieszamy w jednolitą masę...




 ... przygotowanym farszem nadziewamy nasze papryczki układamy w naczyniu i nic więcej nam nie pozostaje jak wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 30/40 minut w zależności od tego jak gruba jest papryczka. 



Ja zawsze piekę je pod przykryciem nie lubię takich spieczonych :)



Kochani i to na tyle nasz papryczka gotowa do zjedzenia :) Fotograf nie mógł się doczekać i ciągle męczyła mnie pytaniami ... długo jeszcze... 



Życzymy smacznego i zapraszamy do wspólnego gotowania :) Jeszcze na koniec pytanie do Was... Czy wasze dzieci też tak lubią gotować i wymyślać przepisy w kuchni jak Moja sikoreczka ?















65 komentarzy:

  1. Pysznie to wyglądam mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystkie faszerowane warzywa. Są miłą odmianą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ale najbardziej mnie cieszy,że moja sikorka lubi warzywa :)

      Usuń
  3. uwielbiam paprykę faszerowaną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda :D Jednak kiedyś próbowałam czegoś takiego i niestety nie moje smaki :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, super Ci wyszła taka papryka, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też byłam zadowolona szczególnie ze pomagała mi sikoreczka;)

      Usuń
  6. uuuu moja mama ostatnio zoribła coś takiego, ale neistetynie bylo mnie w domu i nie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ominęła Ciebie uczta hihi :) Następnym razem musisz się załapać :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie papryke. ;) Jadłam kiedyś podobnie przygotowaną tylko bez mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my ostatnio wszystko jemy z kurczakiem hihi zobaczymy jak długo?

      Usuń
  8. Bardzo smacznie to wygląda , moja mama robi coś podobnego tyle że zamiast w papryce piecze je w cukinii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my też ten etap mamy za sobą teraz czas na paprykę :)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie, a całość prezentuje się bardzo elegancko - jak w jakiejś pięciogwiazdkowej restauracji ^-^

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  10. już po samym tytule mam ochotę :)


    Pozdrawiam :)
    ANRU

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! Kocham paprykę faszerowaną!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie! Często w swojej kuchni robię ten posiłek :D bardzo lubię połączenie kurczaka,ryżu z papryką, która jest kapitalnym źródłem witamin i minerałów!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Jest w niej moc smaku :)
    Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Jest w niej moc smaku :)
    Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś czuję, ze wykorzystam ten przepis w najbliższych dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczne danie - bardzo lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. w sezonie bardzo lubię faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam faszerowanej papryki, ale jej wnętrze, które przyrządziłaś uwielbiam! Pieczarki w połączeniu z piersią i ryżem znam doskonale :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny skład, bardzo lubię faszerowaną paprykę

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis, moja mama robi z takim farszem jak do gołąbków ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też używam podobnego farszu tylko mięso z kurczaka:)

      Usuń
  21. wystrój strony - rewelacja :) Zachwyca!!
    Przepis extra...aż się głodna zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają pysznie, a ja akurat dzisiaj na obiad robiłam cukinię faszerowaną kurczakiem, papryką i pieczarkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie jedzenie :) często tak faszeruje pomidory i zapiekam :) podobnie robię z cukinią i bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam faszerowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) I wszystkie inne warzywa faszerowane :)

      Usuń
  25. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię taką paprykę. Warto teraz zrobić, bo papryki jest w bród :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale to smacznie wygląda ! Muszę zrobić ! <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Super danko :) Bardzo uwielbiam paprykę faszerowaną :)
    Ja planują przyrządzić paprykę faszerowaną z serem - to przystawka typowa dla kuchni macedońskiej :) Dokładnie to te danie, o którym piszę, nazywa się polneta piperka :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja sie nie znam poprostu lubię gotować ;) Dziękuję za info ;) Pozdrawiam

      Usuń