sobota, 18 czerwca 2016

Pieczywo jakie wybrać - kiedy jesteśmy na diecie ?

Pieczywo jest w naszych domach najważniejszym, a nawet podstawowym produktem bez którego nie potrafimy funkcjonować. Nawet jeśli  nie stosujemy żadnej diety to warto wiedzieć jaki wpływ na zdrowie ma pieczywo jasne, ciemne czy pełnoziarniste. I pamiętajmy jedną ważną sprawę będąc na diecie nie musimy rezygnować z chleba tak jak piszą na niektórych forach .



Chleb, Chleb Farmera, Chrupiące

Wartości odżywcze chleba :


- 4,5 - 8,3% substancje białkowe
- około 1% tłuszczu
- 0,2 - 1,5 % błonnika
- 42 - 48% to woda
- 1,5 % składniki mineralne 

- 45 - 49% węglowodanów

Ważne informację - chleb to także źródło magnezu, żelaza, cynku, oraz witamin B i E 

Receptury chleba w Polsce mają wielowiekową tradycję i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chleb jest nie tylko codziennym pożywieniem, ale ma także wartości symboliczne - tradycja nakazywała jego poszanowanie. Chleb traktowano jako dar, ponieważ jego brak oznaczał głód i śmierć.


 Niestety w teraźniejszym społeczeństwie chleb zaczyna być odstawiany na boczny tor, jest to spowodowane, otyłością w naszym społeczeństwie bo jest to już 42% niestety jemy coraz więcej chemii - nawet chleby. Kiedyś chleb były pieczone bez żadnych ulepszaczy nie były tak pędzone. Teraz musimy się upewniać w piekarniach czy oby na pewno chleb jest na zakwasie i jakie mąki ma w składzie :( A gatunków chleba na ten moment ciężko będzie wymienić.


Jednak najłatwiej sięgnąć po bułki pszenne - jakoś zawsze wchodziło się do sklepu i bułka to bułka nigdy nie zwracałam na to uwagi jaki ma wpływ na nasz metabolizm a dwa łatwiej przygotować bułkę do pracy niż chleb. Niestety bułka ma więcej polepszaczy, niż nam się wydaje i jeżeli chcemy dbać o nasze zdrowie przejdźmy na chleby razowe, żytnie lub pełnoziarniste. Zawierają one więcej błonnika niż pszenne chlebki i wspomagają prace jelit.   


Nie prawdą jest również, że musimy wyeliminować chleb z naszej diety - wystarczy tylko wybierać chleb z większa gęstością odżywczą. I bardzo ważne jest sprawdzanie indeksu glikemicznego :)   


Tak dla przykładu :


Chleb pszenny - kaloryczność w 100 g: 275 kcal, IG - 70                                                    
Chleb żytni na zakwasie - kaloryczność w 100 g: 243 kcal, IG - 55                                  
Chleb baltonowski - kaloryczność w 100 g: 251 kcal, IG - 69                                              
Chleb pełnoziarnisty - kaloryczność w 100 g: 225 kcal, IG - 58                                        
Chleb razowy - kaloryczność w 100 g: 213 kcal, IG - 50                                                      
 Chleb orkiszowy - kaloryczność w 100 g: 249 IG -50                                                           


Ja osobiście nie potrafię funkcjonować bez skibki chlebka na śniadanie, ale staram się wybierać chleby pełnoziarniste lub orkiszowy i tak mój IG mieści się w przedziale <średnim> czyli nie jest źle. I tak na przemiennie z owsianką . Kochani wybierajmy chleby z większą gęstością odżywczą, ponieważ szybciej się nasycimy niż pszennym chlebkiem i przez dłuższy czas czujemy się najedzeni. Bardzo często zwracamy uwagę na cenę co faktycznie jest bardzo odczuwalne dla portfela - aczkolwiek starczy nam na dłużej niż zwykły chlebek. 






21 komentarzy:

  1. ja uwielbiam chleb orkiszowy ale trochę drogi jest ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak cena jest nie mała ale szybciej się nim na jem :)

      Usuń
  2. Ja staram się wybierać różne chleby.. fakt, że te lepsze są droższe.

    OdpowiedzUsuń
  3. My na sniadanie tylko owsianke zajadamy. Chlebek pojawia sie za to na lunch okolo 12 w poludnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię owsianke ale chlebek to podstawa u mnie :)

      Usuń
  4. Ja za bardzo razowego jeść nie mogę, czasem skuszę się na graham. Tak to tylko jasny....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już jasnego nie posiadam i nie kupuje - niestety i tak czasami bywa....

      Usuń
  5. U mnie ciemnne pieczywo domowego wypieku króluje niezmiennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chce przejść na własne wypieki już mam książkę teraz tylko trzeba przejść do pieczenia :)

      Usuń
  6. Przydatne informacje:) od czasu do czasu sama piekę chleb i wtedy jestem pewna co tak naprawdę jem -polecam-

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ja też lubię teraz mam książki nowe czas się zabrać za wypieki

      Usuń
    2. mmmm... zapach pieczonego chleba.... mniam!

      Usuń
    3. Jeszcz najlepszy zapach jak babcia by upiekła :)

      Usuń
  8. Pieczywo jest moim uzależnieniem, ale staram wybierać się te zdrowsze wersje choć i zwykła bułka pszenna się trafi ;)

    OdpowiedzUsuń