piątek, 3 czerwca 2016

Dzisiaj kolejny cudak w roli głównej - Bakłażan.

Dzisiaj wracałam od lekarza i wstąpiłam do warzywniaka. Jak zwykle trafiłam na moją ulubioną Panią która zaproponowała mi Bakłażan. Mówię sama do siebie jeszcze nigdy go nie robiłam ale ekspedientka wszystko Mi wytłumaczyła - więc raz kozie śmierć. Dobre warzywko do mojej diety:)


Znalezione obrazy dla zapytania bakłażan


Najważniejsze w przyrządzeniu bakłażana to pozbyć go goryczki. Jest na to bardzo łatwy sposób, zależy do czego potrzebujecie warzywo tak kroicie paski, krążki lub drążony i nadziewany tak jak mój będzie dzisiaj. Tak przygotowany bakłażan posypujemy solą i odstawiamy na pól do godziny wtedy ta cała goryczka z niego wyjdzie. Na koniec opłukać wodą i dobrze osączyć ręcznikiem papierowym miąższ też. 

    


Tak jak widać można samym ręcznikiem ja wole opłukać żeby sól spłynęła tez :)


Kochani mój bakłażan będzie nadziewany kurczakiem, pomidorami, cebulka dymką i trochę ryżu brązowy pełnoziarnisty. 

Składniki:

1 bakłażan 
2 pomidorki
1 ząbek czosnku 
2 cebulki dymki
1 pierś z kurczaka
pól woreczka ryżu brązowego wcześniej ugotowany
bazylia , zioła prowansalskie 
miąższ z bakłażana  
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 serek mozzarella 



Pamiętamy, że bakłażan wcześniej zmorzyć!!! Pokrojona pierś pieczemy na patelni  razem z cebulką, czosnkiem, później dodajemy pomidory w kostkę i dusimy dalej jak już kurczak będzie wystarczające podpieczony możemy dodać jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego i zioła. Całość łączymy z ryżem i nadziewamy bakłażana ,którego wcześniej wysmarowaliśmy oliwą z oliwek. I pozostało nam tylko wsadzić go do naczynia żaroodpornego i piec 40 min 180 stopni .  
Coraz bardziej podoba mi się moja dieta i eksperymentowaniem z warzywami Wam też polecam, jedzcie zdrowo i z głową :) A poczujecie, że wasze samopoczucie też będzie o wiele lepsze:)










 Życzę smacznego :) 

8 komentarzy:

  1. Bakłażana jeszcze nigdy nie przyrządzałam ale jadłam już kilkukrotnie przykładowo w greckiej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz robiłam bakłażana ale polecam bardzo pyszny :)

      Usuń
  2. Ale pysznie wygląda :) chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę wart grzechu - ja sam jestem pod jego wrażeniem i będzie częstym bywalcem w moim domu :)

      Usuń
  3. Jadłam parę razy bakłażana, ale nie pamietam w jakim daniu.
    Twoje danie natomiast wygląda bardzo zdrowo i smacznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie miałam do niego przekonania - do puki sama nie spróbowała przyrządzić go Sama Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jadłam parę razy bakłażana, ale nie pamietam w jakim daniu.
    Twoje danie natomiast wygląda bardzo zdrowo i smacznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń